16 Ocak 2014 Perşembe

Fırında Levrek

Balık, ülkemizin üç etrafı denizlerle çevrili olmasına rağmen gerekli kıymeti görmeyen bir besin diye düşünüyorum. En fazla tüketildiği yer denize yakın bölgeler  ancak oralarda bile iç kesimlerine gidilce, denizden uzaklaşıldıkca tüketim azalıyor. Pişirme teknik ve çeşitleri kısırlaşıyor. En çok kullandığımız pişirme tekniği kızartma. Ancak bu da bilindiği üzere balığın tüm besin değerlerini öldürüyor. Zaten kızartma normalde sağlık için çok tavsiye edilmiyor. Benim en çok tercih ettiğim pişirme şekli fırında ve ızgaradadır. Ara sıra buğulama yaparım. Çok ama çok nadir kızartırım.

Geçtiğimiz günlerde misafirlerime fırında levrek yaptım. Yalnız pişme aşamasının fotoğrafını çekmişim. Aslında fırında pişmiş halini çekmişim ama servise alınca unutmuşum. Daha önce dediğim gibi blog fikri olmadığı için aklımda fotograf çekme işi ile çok uğraşmıyordum. Şimdilik o halini yayınlayacağım ama sonra sizin için tekrar pişirip yazıyı güncelleyeceğim.

Biz o gün çok kalabalıktık. Ama size yarısı kadar tarifi vereceğim. Gerekli olursa siz artırsınız.

Tarifi:

Malzemeler:

  • 4 Levrek
  • Her levrek için bir defne yaprağı
  • 4 Patates
  • 2 Soğan
  • Karabiber
  • Tuz
  • 3 - 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 4 diş sarımsak
Hazırlanışı:

Levrekleri bir kaç saat önceden temizleyip içlerini yıkıyoruz. Tuz, karabiber, havanda dövülmüş sarımsak ve yağ ile birlikte sos hazırlıyoruz. Her balık için bir patates düşecek şekilde patatesleri baş parmak kalınlığında doğrayıp tepsiye döşüyoruz. Aynı işlemi soğanlara da yapıyoruz. Ardından da tepsiye levrekleri yerleştiriyorz. Her bir levreğin içine bir tane defne yaprağı yerleştiriyoruz. Bu enfes bir koku verecek. Ardından hazırlamıs oldugumuz sosu balıkların üzerine gezdirip 200 derece önceden ısıtılmıs fırında 40 dakika gibi bir süre nar gibi olana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder